Salal

Salal - sagr_salal_groot

Salal
Latijnse naam: Gaultheria Shallon
Soorten: Mini, Tips & Groot
Land van oorsprong: Westkust, U.S.A.
Beschikbaarheid: jaarrond
Verkrijgbaar: ook in onze huismerken ‘Green Beauty’ en ‘ORCA Green’

Salal - westcoast_2011_114  Salal - westcoast_2011_112  Salal - img_5690

Salal, in de volksmond Appeltjesblad genaamd ofwel de Latijnse naam is Gaultheria Shallon, is te herkennen aan
zijn eivormige groene bladeren met een kartel aan de zijkant.

Oorsprong?
Salal komt uit de Westkust van de USA, m.n. uit de staten Oregon en Washington, en uit Canada, BC. Salal groeit ook nog zuidelijker, richting Noord-Californië, maar daar is het product niet hard genoeg vanwege de weersomstandigheden. Bijzonder is dat het blad in sommige gebieden licht(er) van kleur is. In andere gebieden
is het blad glanzend donkergroen.

Waar groeit Salal?
Salal groeit in het wild en is te vinden in de uitgestrekte bossen. Pickers plukken het Salal in het bos en brengen het dan naar de ‘bewoonde’ wereld. Daar wordt het verwerkt en gaat het in dozen op transport.

Van veld naar boeket?
Het Salalseizoen begint rond de 2e week van juli. Salal wordt dan naar ons gevlogen daar het product dan nog niet hard genoeg is om per boot verzonden te worden. Later in het seizoen gaat Salal op rail transport, dit houdt in dat de container in Vancouver op de trein gaat naar Montreal. Daar wordt het overgeladen op een schip en komt het naar ons. Zodra de nachten kouder zijn geworden en de eerste nachtvorst een feit is, is Salal hard genoeg om langer onderweg te zijn. En dan komt het product op de boot, via het Panamakanaal, naar ons toe.

Weetje?
Salal geeft ook donker blauwe bessen (zoetig) die eetbaar zijn. Voorheen werden deze bessen door de inheemse bevolking gegeten, tegenwoordig is het voornamelijk een goede vuller voor cakes (gedroogd) en om jam te maken. Deze Salalbessen worden al generaties lang door de lokale bevolking gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, zoals het verminderen van o.a. blaasontsteking, maag- of darmzweren, brandend maagzuur etc.

Salal - adomex-gi-36   Salal - img_4460-1 Salal - img_7918  

 

Pagina's